2019. október 31., csütörtök

Tepertős pogácsa







Voltam a hentesnél a minap. Megláttam a friss, darált tepertőt. Vettem egy dobozzal. Ebből készült a pogácsa. 

A tészta hozzávalói: 


- 40 dkg liszt
- 1 dl tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 0,5 kávéskanál cukor
- 2 evőkanál fehér bor
- 2 kávéskanál só
- 1 egész tojás
- 10 dkg margarin

A rétegezéshez:

- 30 dkg tepertő
- fekete bors -
- só - ízlés szerint

Összeállítjuk a tésztát: A tejfölt és a tojást összekavarjuk egy villával vagy kanállal. Hozzáadjuk a liszthez. A margarint meglangyosítom és úgy teszem a tésztához. Hozzáadom a bort. A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot. Amikor az élesztő felfut akkor a tésztához keverjük és egy tálban megkelesztjük.
A megkelt tésztát kivesszük a nyújtólapra és az ujjunkkal nyomogatva széthúzogatjuk, hogy a levegő a tésztában maradjon. Rákenjük az előtte sóval, borssal összekevert tepertőkrém harmadát. Összehajtogatjuk a tésztát föntről középre - lentről középre - balról jobbra - jobbról balra. 20 percig állni hagyjuk letakarva.


Az ujjunkkal nyomogatva ismét széthúzogatjuk a tésztát. Megismételjük a kenést és hajtogatást, majd ismét pihentetjük a tésztát.


Harmadszor is megismételjük a széthúzást, kenést, hajtogatást és ismét pihentetjük a tésztát.

Nyújtófával kinyújtjuk a tésztát jó ujjnyi vastagra, a tetejét éles késsel bevagdossuk és kiszaggatjuk.



Két tenyerünk között óvatosan megsodorgatjuk a pogácsákat és a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük a tetejét tojással.


180 fokos sütőben sütjük.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése