10 literes savanyítóedényt vettünk néhány éve. Azóta
ebben is készül savanyúság télire.
A recept több mint húsz éves. Nekem ez bevált és a család
nagyon szereti. Egyedül a cukor mennyiségén változtattam, mert nem
szeretjük, ha nagyon-nagyon savanyú az uborka stb.
Régebben műanyag vödörben készítettem. Abban is eláll.
Hozzávalók: - 6dl 20%-os ecet
- 20 dkg asztali só
- 1 kg cukor (eredetileg: 60
dkg cukor)
- 2 evőkanál borkén
- 1 teáskanál nátrium-benzoát
- 1 cs mustármag, bors,
- babérlevél,
- 1 csokor kapor
- 1-2 szőlőlevél
- annyi tisztított víz vagy
csapvíz, hogy ellepje a zöldségeket (a vízzel összekavarjuk a hozzávalókat,
tüllhálóba tesszük a magokat, hogy ne menjen a zöldségek közé, és az így
elkészített felöntőlével öntjük le a zöldségeket.
- uborka, karfiol, almapaprika,
zöld paradicsom - ezekből lehet vegyesen vagy csak egy-két fajta zöldséget
beletenni. Ízlés szerint variálható.
(8-10 nap az érési idő, ha gyorsan
fogyna a savanyúság, később is lehet beletenni még zöldséget, elbírja a
felöntőlé, ismét meg kell várni az érést.)
Ne nyúljunk a savanyító edénybe fémmel
csak műanyag kanállal, fogóval. Készítettem már egész zöldségekkel és
feldarabolttal is. Mindenhogy jó. Most szárított kaprot is használtam hozzá.
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése