2020. május 18., hétfő

Focaccia - Ágisan






Már nagyon jól sikerülnek a tiszta kovászból készült kenyereim. 

Párom hétvégén focacciát kért reggelire. 
Amikor Olaszországban dolgozott, gyakran evett. Így hát hozzáfogtam. 

Elég nagy kihívás volt ez számomra, de a végeredmény teljesen jó lett.



A focaccia sütés előtt két nappal az anyakovász esti etetésénél öreg tésztát készítek. 30 gr anyakovász és 45 gr szoba hőmérsékletű vizet elkeverek, hozzáadok 75 gr réteslisztet. Jól összekeverem, átgyúrom, ütögetem, majd gömbölyűre formázom, és a tetejét bevágom keresztbe ollóval. Beleteszem egy nagyobb üvegbe. Reggelre a duplájára megkel az üvegben. Ehhez az öreg kovászhoz reggel hozzáadom az anyakovász etetésénél kimaradt 30 gr anyakovászt. Összekeverem és amikor felfut délután használom a kenyértésztához.


A sütés előtti délután dagasztógépben jól összedolgozom a (autolizálok) 300gr 40 fokos vizet és 450 gr átszitált fehér lisztet. Letakarva egy órát pihentetem. 

A pihentetés után a tésztához keverem az öreg kovászt. 
Nagyon jól kidolgozom a tésztát. 10 gr sót felolvasztok nagyon pici meleg vízben. 
Ezt hozzáöntöm a tésztához és tovább dagasztom.
Amikor már nagyon szépen összeállt a tészta, elválik az edény falától, akkor átteszem egy kiolajozott tálba és a tetejét is meglocsolom olíva olajjal. Letakarva 12 órát (egy éjszakát) kelesztem a mikróban. Itt állandó hőmérsékleten kel a tészta.



Másnap reggel a tésztát olíva olajjal kikent tepsibe teszem és az ujjaimmal nyomkodva kitöltöm a tepsit.



Letakarom a tepsit és legalább két órán át ismét kelesztem a tésztát.



Amikor megkelt a tészta, meglocsolom olíva olajjal a tetejét és szórok rá egy kis oregánót.  Az ujjaimmal benyomkodom a tésztát. Megszórom nagy szemű tengeri sóval.


220 fokon alul - felül sütéssel kb 25 perc alatt pirosra sütöm.







Különlegesen finom, enyhén sós, ropogós kenyeret reggeliztünk. 
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése