2020. május 18., hétfő

Bodza-, menta-, citromfű szörp





Mindhárom szörp elkészítése ugyanaz. 


Hozzávalók: 2,5 liter tisztított víz, 2 db citrom, ízlés szerint citromlé(ha még szükséges), 1 teáskanál citromsav, 2 kg cukor, egy nagy tálnyi bodza virág, menta vagy citromfű levél.


A bodzavirágot ne mossuk meg. A citromfüvet, mentát megmossuk és lecsöpögtetjük, vágódeszkán összedaraboljuk, majd kis víz hozzáadásával összeturmixoljuk, hogy minél apróbb legyen. A citromhéjat lereszeljük, majd kifacsarjuk a citromot. A fehér héját teljesen eltávolítjuk, csak a reszelt citromhéját, a kifacsart levét és a rostját tesszük a szirupba.

 A többi hozzávalóból szirupot főzünk, lehűtjük. Beletesszük a bodzát vagy az összeturmixolt mentát, citromfüvet. Két napig hagyjuk a nagy üvegben, hogy összeérjenek, közben néha megkavarjuk. Leszűrjük, csírátlanított üvegekbe töltjük, koronazáróval lezárjuk és befőző automatában 80 fokon 20 percig dunsztoljuk. Ha elkészült, kiszedjük az edényből és felcímkézzük.

Tavaly elég sok szörpöt tettem el, így az idén nem teszek el bodzát, mentát és citromfüvet. Ezek a tavalyi képeim.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése