2020. január 30., csütörtök

Ági kenyere







Mostanában nem sütöttem kenyeret - nagy hiba. Tegnap viszont ismét hozzáfogtam. Öreg tésztát készítettem. Másnap ezt használtam a kenyér készítésénél.


30 dkg BL80-as kenyérlisztet, 20 dkg rozslisztet, 3 gr porélesztőt és 3 dl langyos vizet dolgoztam össze kézzel. Amikor már jól összeállt a tészta (nagyon jó állagú, lágy, kicsit ragadós tészta lett), tálba tettem és a konyhapulton hagytam 12 órát. Ebből a mennyiségből három-négy kenyeret lehet majd sütni.

Letelt a 12 óra és a tál tetejét levettem. A tészta az eltelt időben többször megkelt és visszaesett szoba hőmérsékleten és ilyen gyönyörű laza szerkezetűvé érett. A mai kenyeremhez vettem ki az öreg tésztából 25 dkg-ot. A megmaradt tésztát áttettem egy kisebb dobozba és felcímkézve a hűtőbe tettem. 8-10 napig használható lesz az öreg tészta. Előnye, hogy kevesebb élesztőt kell használnunk a kenyértészta elkészítésénél.


Összeállítottam a kenyeret: 

50 dkg fehérliszt, 
2 evőkanál burgonyapehely, 
2 evőkanál joghurt, 
3 dl langyos víz, 
1 dkg porélesztő, 
pici cukor 
és 25 dkg öreg tészta.
A hozzávalókat egy nagy tálban jól összedolgoztam és dagasztottam (géppel is lehet). Amikor a dagasztás felénél jártam, egy nagyon kevés vízben feloldottam két púpos kávéskanál sót és a tálba öntöttem. Hozzáadtam két evőkanál mákolajat (olíva olaj, étolaj is jó) és jól kidolgoztam a tésztát. Amikor már összeállt a tészta, kivettem a konyhapultra és ott dagasztottam tovább. 


Amikor elkészült visszatettem a tálba, vízzel lespricceltem és hagytam egy órát kelni.


Amíg kelt a kenyér egy jénai tálat lepermeteztem vízzel, rátettem a sütőpapírt és belehelyeztem a megmosott kelkáposzta leveleket.


Megkelt a kenyér, látszanak a kis hólyagocskák a tészta tetején. Kitettem a tésztát a konyhapultra és az ujjaimmal kilapogattam a tésztát, hogy ne essen össze. 


Megformáztam a kenyeret és a kelkáposztára tettem. Ismét hagytam fél órát kelni.


Szikével bevagdostam a tészta tetejét, ami azonnal szétnyílt. Vízzel lepermeteztem és rátettem a jénai tál tetejét. 210 fokos sütőben alul felül sütéssel 40 percig sütöttem. 

40 perc után kivettem a kenyeret és levettem a jénai tetejét. - Kicsi jénaiban sütöm a kenyeret? - Még magasabb lehetne a kenyér, ha elég helye van a tálban - legközelebb... 

Vízzel ismét lepermeteztem a kenyeret és kivettem a jénai tálból. 

Felfordítottam és leszedtem róla a kelkáposzta levelet. Bepermeteztem vízzel és visszatettem a tűzhely rácsára a kenyeret, hogy tovább süljön. 60 perc után az alul felül sütést lecseréltem a felső pirításra, így körben megpirult a kenyér külseje.


70 perc után lekapcsoltam a tűzhelyet és kivettem a kenyeret egy rácsra, hűlni.


Gyönyörűen feljött a kenyér és laza, puha belsejű, kívül finom ropogós lett. A vágásoknál szépen kinyílt, az illata csodás...




Nagyon finom, laza szerkezetű, ropogós héjú kenyér lett, összenyomásra azonnal visszaugrik a kenyér.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése