2020. január 7., kedd

Sztrapacska



Gyakran átmegyünk hétvégén a szomszéd város piacára. Ott árul egy székely házaspár. Tőlük szoktunk venni gomolya túrót a sztrapacskához.

Nagyon szeretem a hétvégi főzéseket, mert mindent együtt készítünk el! 
Legtöbbször dupla adag lesz, így a felét másnapra tesszük el, akkor sütjük meg frissen.
Ezt az adagot nyugodtan lehet felezni, harmadolni, kinek, mennyi elég.


80 dkg burgonyát megpucoltunk, lereszeltük nagy lyukú reszelőn. Megsóztuk, 

hagytuk állni 10 percig. Kinyomkodtuk a levét.

Egy tálban a reszelt burgonyával, liszttel, csipet sóval, három tojással és annyi vízzel, amit felvesz galuskát kavartunk. Most jött a turpisság: összeturmixoltuk a tésztát egy botmixerrel, hogy a galuskaszaggatón könnyen átmenjen a tészta.

Nagy fazékban vizet forraltunk, kevés sót tettünk bele, kiszaggattuk a galuskát. Amikor megfőtt, leszűrtük.

Közben a gomolyatúrót egy tálba tettük, hozzáadtunk egy dobozos tehéntúrót (így nem lesz olyan "erős" íze) és annyi tejfölt, hogy kenhető massza legyen, valamint egy kevés sót. Jól összekevertük. 

Füstölt mangalica szalonnát (Ízlés szerinti mennyiséget, de legalább 30 dkg) apróra vágtunk és kisütöttünk.

Előkészítettünk egy jénai tálat. A galuskát összekevertük a túrós masszával és beleszedtük a tálba.


Rászórtuk a sült szalonnát a sztrapacska tetejére és egy kevés sült zsírral meglocsoltuk. 
Sütőben alul-felül sütéssel 200 fokon megsütöttük.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése