2020. április 26., vasárnap

Kelt ostoros rétes





Ismét egy olyan süteményt sütöttem, amit a gyermekeimnek nagyon gyakran kellett készítenem, mert imádták. 

Imádták reggelire hideg tejjel, délutáni nasinak és bármikor, amikor meglátták, hogy még van belőle (nem tartott sokáig). 

Amíg nem volt internet folyamatosan vettem a szakácskönyveket, kaptam ajándékba. 
Ez a recept is az egyik szerzeményemben lapult (33 édesség lépésről lépésre). 
A mellette lévő kép ejtett csábulatba és kipróbáltam - nem bántam meg.


Hozzávalók a tésztához:

60 dkg finomliszt

- 3 tojás sárgája

- 3 evőkanál olaj (mákolajat használok)
- 6 dkg kristálycukor
- 4 dl langyos tej
- 5 dkg morzsolt élesztő, vagy 2 cs szárított élesztőpor
- 1 mokkáskanál só

Minden hozzávalót összekeverünk vagy kézzel dagasztjuk vagy gépben. (Nem kell felfuttatni a nyers élesztőt sem.)

Akkor jó, ha elválik az edény falától. Egy nagyon könnyű, puha, de nem ragadós tésztát kapunk. 50 percig kelesztjük - addigra a duplájára kel.




Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.

Hozzávalók: 
- 25 dkg margarin (csak a Rama margarinnal lehet finom tölteléket készíteni, az olcsóbb margarinokkal nem lesz jó)
- 20 dkg kristálycukor
- 3 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor


A megkelt tésztát hat egyforma részre osztjuk. tepsinagyságúra kinyújtjuk és megkenjük töltelékkel. Vigyázzunk a szélére. A két végét felhajtjuk és felsodorjuk a tésztát. Amikor mind a hat rúd elkészült összefonjuk őket hármasfonással.





Kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük a két fonatot. Egy egész tojást összekeverünk és azzal kenjük le a tetejét. Negyed órát hagyjuk pihenni. Addig előmelegítjük a sütőt.



A megkelt tésztát ismét lekenjük, mielőtt a sütőbe tesszük. Alul- felül sütéssel kb 35 perc alatt (tűpróbáig) sütjük készre 160 fokon.



Amíg sül, isteni illatok lengik be a konyhát.


Szeletelésnél kifolyik belőle a krémmé sűrűsödött töltelék.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése