A töltött káposzta gyakran készül nálunk. A
hozzávalókat mindig ugyanarról a helyről vásároljuk – kedvenc őstermelőnktől és
a hentestől. A mai adaghoz 3 kg darált húst és egy nagy fej savanyú káposztát
vettünk két kg apró káposztával. Az apró káposztából csak kb. fél kilónyit
használok a töltött káposztához. A többiből készül szilveszterre
káposztás-virslis papucs és az újévben korhelyleves, a maradékot lefagyasztom
későbbre.
Megtalálható a fagyasztóban, a kamrapolcon üvegezve készételként. Amikor már egy-két adag van, ismét főzünk. Szoktuk főzni hagyományosan, ahogy annak idején disznóvágáskor a nagy lábasban. Cserépedényben is készítjük sütőben. Most lassú főzőben készül. Minden edényben más-más íze lesz ugyanannak az ételnek. A készítésében is szoktunk változtatni, mikor, mihez van kedvünk. Van, amikor pörkölt alapra kerülnek a töltelékek, van, amikor füstölt húsos csont (nyúlja) kerül az aljára, vagy csak simán a töltelékeket főzzük kis apró káposzta ágyon. |
Ma a karácsonyi készülődésben egy kevés füstölt
szalonnát aprítottam az edény aljára. Erre került egy fej apróra vágott
vöröshagyma, a tetejére apró káposzta.
|
A lassú főző edényébe belepakoltam az elkészített töltelékeket és a tetejére ismét hagyma, kevés szalonna, apró káposzta került. Felöntöttem egy liternyi vízzel. |
Az utolsó órában kivettem a töltelékeket és a
szafthoz kevertem a rizslisztből készített rántást. A töltelékeket visszatettem
és tovább főztem.
|
(Azért rizslisztből, mert készételként üvegben fogom tartósítani egy részét, így a párom is és a gyerekek is tudnak vinni belőle későbbre.) |
„High”
fokozaton főzöm 4 órát, majd „Low” fokozaton 2 órát.
Mivel nem kell felügyelni a főzés menetét, addig készülhetnek a sütemények. |
A készételek házi tartósításának nagyon szigorú szabályai vannak, melynek utána olvashatsz az interneten.
Kérlek, hogy csak ezek ismeretében és szigorú betartásukkal, valamint a megfelelő eszközök meglétével fogj hozzá az elkészítésükhöz!
Az ételeket vagy rántás nélkül tartósítom, vagy rizsliszttel készítek rántást!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése