2019. december 29., vasárnap

Szilveszteri virslis papucs







Ezt a sós süteményt minden szilveszterkor elkészítem, mert nagyon könnyű, gyors és ízletes.

Saját tésztát használok hozzá, de ha bolti leveles tésztából készítjük, még gyorsabban kész van. 

Először a vajas tésztát készítjük el, mert annak hűtőben kell pihennie:

30 dkg liszt
30 dkg hideg margarin
1,6 dl hideg víz
1 kávéskanál só

A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a káposztaágyat.

Egy kisebb fej vöröshagymát apróra vágunk és kevés olajon megdinszteljük. 


20-25 dkg savanyú káposztát jól kinyomkodunk, összevágunk apróbbra és a hagymára tesszük. Kicsit összepirítjuk az egészet.

Dupla adagot készítettem, mert a fagyasztóba teszem és egy következő adag sütihez épp elég lesz (nem csak szilveszterkor sütök).


Kb. 3 dl tejfölt összekeverünk ízlés szerint borssal és egy pici sóval. Teszünk hozzá mustárt.


A lehűlt tésztát kivesszük a hűtőből és gyorsan dolgozunk vele, hogy ne melegedjen fel nagyon, mert akkor ragadni fog.

Kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra és ízlés szerinti nagyságúra daraboljuk.

A juhbeles virslit négy darabba vágtam. Ehhez méreteztem a tészta nagyságát. Átlósan ráhalmozzuk a káposztát, arra a fűszerezett tejfölt.


A káposztaágyra ráhelyezzük a virsliket.


A tészta két szemben lévő sarkát egymásra húzzuk a virsli fölött és fogpiszkálóval rögzítjük, hogy sütés közben ne nyíljon szét. A tetejét megkenjük tojással.


Megszórjuk reszelt sajttal. 



A tepsit nem szükséges kikenni, mert a vajas tészta nem fog leragadni. 180 fokon sütöm alul-felül sütéssel, amíg megpirul a tészta.


Amikor kisült, még forrón kivesszük belőle a fogpiszkálót, hogy a tészta ne törjön össze.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése