2019. november 26., kedd

Túró gombóc




házi kenyérből készült morzsában forgatva gyümölcsszósszal tálalva





Van az úgy néha, hogy megmarad a legfinomabb kenyérből is egy kevés. Nem szoktam kidobni, megszárítom apró darabokba tördelve. Tepsire teszem, megpirítom egy kicsit a sütőben,hogy szép világos barna színt kapjon a kenyér.
Aprítógépbe teszem a megpirult kenyérdarabokat és durvára darálom. Kész az ízletes házi morzsa, amit bármihez használhatok.
Felirat hozzáadása


Túró gombóc: 
Hozzávalók: 25 dkg túró, 2db tojás, 3 dkg vaj vagy margarin, egy csipet só, 5dkg búzadara, 5 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor vagy citromhéjas vaníliás cukor

Elkészítés: A túrót villával összetörjük, a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és sóval, vajjal kikavarjuk, hozzáadjuk az összetört túrót, a búzadarát. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és kanalanként óvatosan hozzákavarjuk a túrós masszához. Hűtőben egy órát pihentetjük.

A morzsában forgatáshoz: 5 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál olaj, pár csepp víz 
A morzsát az olajjal serpenyőbe tesszük és állandóan kavargatva aranybarnára megpirítjuk. Amikor kész, pár csepp vízzel meglocsoljuk, lefedjük. Néhány perc múlva megkavargatjuk. 

A masszából gombócokat formázunk vizes kézzel és lobogó vízbe tesszük. A vízbe tegyünk egy csipet sót. Amikor a gombóc megfőtt, feljön a víz tetejére, kiszedjük. Beleforgatjuk a morzsába és tányérra tesszük.


A gyümölcsszószhoz: éppen aktuálisan érő gyümölcsből vagy befőttből ízlésünknek megfelelő mennyiségű gyümölcsöt akár vegyesen is tehetünk egy fazékba, kicsit összeforraljuk, teszünk hozzá vaníliás cukrot, csipet sót, cukrot vagy mézet ízlés szerint. Tehetünk hozzá egy evőkanál dzsemfixet, vagy zselatint és forralunk egyet rajta. Ha kihűlt tálalhatjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése