2020. december 20., vasárnap

Sósperec - az igazi






Fiatalkorom felülmúlhatatlan, igazi sós perece.  Nagyon finom, ropogós ünnepváró vagy simán hétköznapi sós sütemény. Sok munkával jár, de a végeredmény megéri.




Hozzávalók: 
  • 1 kg liszt
  • 25 dkg zsír vagy margarin
  • ízlés szerint só (kb. egy evőkanál)
  • 1 db tojás
  • 4-5 evőkanál tejföl
  • 5 dkg nyers élesztő vagy 2 csomag szárított 
  • fél csomag sütőpor
  • 2-2,5 dl tej
  • pici cukor


A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot az élesztőt, összekavarom és a tetejére szórok egy pici lisztet. Hagyom, hogy felfusson.



A margarint meglangyosítom. Hozzáöntöm a szoba hőmérsékletű liszthez, amibe már belekevertem a sütőport.




A tejfölt szintén meglangyosítom és belekeverem a tojást.


Összeállítom a tésztát, minden hozzávalót belekeverek majd dagasztógéppel vagy kézzel kidolgozom és a tálban hagyom megkelni.



A mérőkanál legkisebb darabját használom segítségül, hogy egyforma mennyiségű tésztát sodorjak minden perechez. 



A gombócokból kb 20 cm-es szalagokat sodrok majd formázom. Egyszer vagy kétszer tekerem meg a tésztát, ezzel formázva a perecet.



Amikor elkészül előmelegített sütőbe teszem és 200 fokon világosbarnára sütöm. Félidőben megcsapkodom 1 kanál sóból és 2 kanál lisztből vízzel elkevert mázzal.









 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése