2020. december 21., hétfő

Sajtos, magvas tallér

 




Ritkán fogok hozzá a tallér sütéséhez, mert rendkívül időigényes, de mindent megér, mert zamatos ropogtatni való készülhet a család örömére. 
 


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 30 dkg reszelt trappista sajt
  • 25 dkg margarin vagy zsír (zsírral omlósabb)
  • 1 cs sütőpor
  • 2 db tojás
  • kb 3 dl tejföl (a liszttől függően lehet kevesebbb / több)
  • ízlés szerint só kb 1,5 evőkanál
  • őrölt kömény
  • tökmag


A sajtot lereszelem egy tálba.


Összeállítom a tésztát. A lisztre rászórom a sütőport, elkeverem. Beleszórom a reszelt sajtot, elkeverem a liszttel. Beleöntöm a megolvasztott vajat, zsírt (most felesben tettem bele). Megolvasztom mikróban a tejfölt, hozzáadom a tojásokat, összekeverem és így öntöm a lisztre. Végül belekeverem a fűszereket és a magot.
Könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk, ezért, ha szükséges még tegyünk hozzá tejfölt. 


A tésztát kiszaggatom a mérőforma segítségével; kisebb diónyi nagyságú gombócok legyenek.


Tálcára halmozom a tésztát. Van, amikor csak fél adagot gyúrok be, vagy ha nem akarom egyszerre kisütni, másnapig a hűtőben eláll. Ilyenkor letakarom, hogy ne száradjon ki a tészta.


Gáztűzhelyen sütöm nagy lángon. Előtte felmelegítem a sütővasat és az első tészta sütése előtt teszek bele egy pici zsiradékot. Nekem ez az egy gombócos formám van már vagy harminc éve.


Ízlés szerint kisebb-nagyobb tallérokat lehet benne sütni. Amikor szétterül benne a tészta megfordítom a másik oldalára, majd egy tálba kiborítom.


Nagyon sokáig elálló csemege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése