2021. február 13., szombat

Különleges diós hajtott

 


Karácsonykor és év közben is már évek óta hagyományosan így készítem a diós hajtottat.
A különlegessége, hogy a töltelékbe mindig teszek a nyáron eltett zöld-dió lekvárból. Zseniális, utánozhatatlan ízt ad a süteménynek. 
A lekvár hozzáadása miatt ez a süti kicsit mindig megreped, de az íze kárpótol ezért a kis szépséghibáért. Amikor a ünnepre a családnak sütöm, akkor az egész adagot szoktam készíteni, hétvégén viszont csak a felét. Abból is lesz két rúd beigli.


A tészta hozzávalói 4 rúdhoz: 
  • 50 dkg liszt,
  • 15 dkg vaj,
  • 10 dkg sertészsír, 
  • 5 dkg porcukor, 
  • 2 dkg élesztő, 
  • 2 db tojássárgája, 
  • 1 dl tej, 
  • csipet só. 
  • a kenéshez 1 egész tojás - szétválasztva!
A tejben felfuttatom az élesztőt, kevés cukorral. Amikor felfutott hozzákeverem a két tojás sárgáját és az átszitált liszthez öntöm. Gyorsan simára gyúrom a tésztát az összes hozzávalóval. Amikor összeáll, mérlegen négy egyenlő részre osztom és folpackba csavarva 1 órára a hűtőbe teszem. Puha tésztát kell kapnunk. (Gyorsan kell dolgozni a tésztával, mert ráragad a kezünkre!)



A töltelék hozzávalói 4 rúdhoz:
  • 35 dkg darált dió
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg mazsola
  • 4 ek. baracklekvár
  • 1,5 dl tej
  • reszelt narancshéj
  • kicsi rum
  • 10 dkg zöld dió lekvár
A diót leforrázom a tejjel és hozzákeverem a többi hozzávalót, majd mérlegen négyfelé osztom. 
Kinyújtom a tésztát és megkenem óvatosan a töltelékkel. Feltekerem és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A tészta lekenéséhez használt tojást szétválasztom. Először a sárgájával kenem le hosszanti irányba! Fél órát pihentetem így a beiglit, majd lekenem a fehérjével keresztbe!

Villával megszurkálom a tetejét és 180 fokon 40-50 perc alatt alul-felül sütéssel készre sütöm.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése